Tésztagép alap tartozékai:
1. Cérnametélt (1mm), 2. Cérnametélt (1.5mm), 3. Spagetti (2.5mm), 4. Spagetti (3mm), 5. Vastag spagetti (4.5mm), 6. Gyufatészta, 7. Kiskocka-Szélesmetélt, 8. Közepes 4 vágásos fodros szélesmetélt, 9. Páros nagy szélesmetélt, 10. Szarvacska 3 lyukas, 11. Szarvacska 4 lyukas, 12. Sárgaréz 1-es szarvacska, 13. Zabszem (rízsszem).
További tartozékok: Félkarú kés, Dupla kés sárgaréz rögzítő csavarral, Kézi vágó kar, Hajtókar, Levehető fogaskerék, Behúzócsiga persellyel + tartalék persely, Matrica rögzítő (hollander,szorítócsavar).
Az “Expressz tésztagép” csak kizárólag az általam legyártott alkatrészekkel tartalmaz korlátlan garanciát. A tésztagéphez kapható matrica formák tesztelve is vannak hiszen a behordó csiga tolása és a fogaskerék száma és a dupla, szimpla késekhez van szinkronizálva. Tehát az adapterek lyuk száma, metszete, csak az Expressz géphez jók. Az adapterek Polioximetilén rövidítve POM anyagból készülnek. POM tulajdonságok: hőre lágyuló műanyag, amelynek kicsi a súrlódási együtthatója és nagyon jók a kopási jellemzői. Méret pontossága kíváló. Készíthetők belőle csúszó csapágyak, vezető görgők, fogaskerekek és más forgácsolható alkatrészek is. Nagyon jó a vegyszer állóságnak és nagyon sok oldalúan használt Iparban is. 50- illetve 120C fokig ellenálló. Továbbá készítem a matricákat Sárgarézből és rozsdamentes fém lapokból is. Szeretném mejegyezni, hogy a tésztagép vázát kizárólag csak rozsdamentes fémből készítem, mert nem melegszik be mint a műanyagból készült tésztagépek. A tészta a házban súrlódik a súrlódás során hő keletkezik és be melegedik a tészta és ragadni fog. A tészta a melegedéstől be lágyul! A műanyagból készült gépeknek ez a hátránya. A műanyag gépeket csak szakasosan használják mert a túlzott folyamatos használat során túlmelegszik a gép ezért be melegszik és ragadni fog a tésztájuk, ezt a gyártók külön nem jelzik. Az általam készített gépnél ez a hiba nicns jelen mertz ezt ki küszöböltem. A hőt a fém elvezeti az ipari gépeknél is vízhűtéses megoldást alkalmaznak. A be hordó csigája az szintén POM anyagból készült, azért hogy kisebb legyen a súrlódás a behordó csiga és a fém ház között. A behordó csiga tövén van egy specális sikló csapágy, ami a csiga kopását megakadályozza. A behúzó csigát CNC eszterga gépen készítettem ami 100% pontosságú. A fogas kerekeket szoktam sárgarézből vagy POM anyagból is készíteni.
A POM anyagúval egyszerűbb dolgozni, viszont a Sárga réz bizalo gerjesztőbb de nem jobb. Ezt vegyék figyelembe! A tésztagépemet jelenleg a 2-ik genercáiós Margaréta vírág formájúra terveztem. Hamisítás végett minden 2. évben másik vírág formára tervezem át a gépet. A gép hátulján van egy Sárgaréz lapka amin szerepel három darab logó. Továbbá készítek Sárgarézből is adaptereket, amiket külön is meg lehet vásárolni. Egy speciális géppel gyártom le ami 100%-os pontossággal vág, és nem hagy semmi féle barázdát maga után. Az ipari tésztagépek matricái is ugyan így készülnek. Szeretném külön megemlíteni, hogy a Sárgarézből készült bordázott, vágásos adapterek sokkal szebben formázzák a tésztát mint a POM anyagból készült matricák. Vannak olyan formák amik nem fogazottak, annál teljesen mindengy, hogy POM vagy Sárgaréz. Ahol sok a metszés pont a fogazott formákra gondolok vagy hegyes végűekre. A formák azért szebbek mert a fém bele tud metszeni a tésztába. A pom anyagnak tompább a metszése ezért a barázda sem olyan szép mint a Sárgaréz. Ezt úgy lehetne értelmezni megérteni, hogy nem mindegy, hogy egy fém vagy műanyag késsel vágunk el valamit. Ahogy előzőekben megírtam a POM anyag nagyon jó Ipari műanyag élelmiszer iparban is használt amit könnyű tisztán tartani és nem is törik el.
Tésztagép használata: A tésztához sdzokásos módon 1kg liszthet 9-10 tojást adagoljunk de lehetőleg rétes lisztet használjunk mert nagyobb a sikér tartalma és nem barnul be vagy esetleg felesbe is lehet készíteni rétes és finom liszttel. Magába a finom liszt nem igazán jó a házi gyúrt tésztához ezt vegyék figyelembe mert fontos. Ha valaki liszt érzékeny a tésztagépemmel könnyedén tud glutén mentes lisztel is készíteni tésztát. A weboldalamon videó bemutató is van róla: www.magyartesztagep.hu . A szokásos házi tésztánál normál méretűeknél 9-10 darab tojás szükséges. Ha kisebbek a tojások akkor lehet 12-14 darab is, ha jérce tojásról van szó. Készítenek sokan fürj tojásból is ami nagyon egészséges, abból általában 40-45db között kell bele rakni 1kg liszthez. A tésztát egyenletesen keverjük össze túró állagúra, úgy hogy amennyit a tojás felvesz. Törekedjünk arra, hogy keménysége gyúrma rugalmas állagú legyen, képlékeny. Kemény tésztával nem lehet tésztát készíteni erre különösen figyeljenek oda. Gyúrjuk össze a tésztát lehetőleg egyszerre csak fél kg-ot és pihentessük meg úgy, hogy a fél kiló tésztát három gombócra prociózzuk el, és utána pihentessük meg a tésztát kb 20-25 percnyi időre. A hömérséklet normál szobai legyen, 22-23 fok. A tészta készítése előtt ne terítsünk ki nedves ruhát a helyiségbe, és ne gőzöltessünk előtte mert a víz pára rá csapódik a tésztára ezért az ragadni fog. A tészta akkor jó ha gyúrma, képlékeny állagú marad és ha ketté hajtjuk mint a buktát nem ragad egymásba az össze nyomásnál. Tapintása legyen selmyes finom tapintású és képlékeny. Továbbiakban ha neki állunk a tészta készítésnek akkor készítsünk ki már előre a tésztagéptől közeli távolságra 20 kisebb gombócokat kb fél szilva nagyságúakat és csak a hüvelyk újunkkal adagoljuk, úgy hogy a 4 ujjunk a tölcsérre fonódjon és a hüvelyk újunkkal V alakban irányítsuk a tésztát jobbra és balra de ne merőlegesen hanem a csiga oldalához préseljük kb 30 fokos szögben. A behordó csiga nem tudja az újunkat be húzni mert a fém hengert teljesen ki tölti. Tehát a hüvelyk új és a 4 ujjunk mindig szembe találkozzon, a négy ujjunk fixen legyen a gép testen a tölcséren. A hüvelyk új az mozog állandóan, az ujjunknak fel kel venni a csiga mozgását így nagyon könnyedén húzza be a tésztát a behordó csiga. Szerezzünk be 2 darab fa villát ha hosszabb tésztát akarunk készíteni. A kész tésztát fészek alakzatban rendezzük el vagy abroszon vagy nyújtó deszkán. Későbbiekben a weboldalamon a legújabb tészta formákat is feltöltöm videó bemutatóval. A tésztagép teljesítménye 30 perc alatt 1 kg alatt 1kg tésztát lehet vele elkészítení. Szeleteli is a tésztát a kés amiből 2 darabot adok, van egy 2- ágú és van egy 1 karos kés is. Így a méreteket tetszőlegesen tudjuk vágni. Ha a fogas kereket ami elvehető és fordítva rakja fel, úgy a tésztát végtelen hosszúra is tudjuk ki engedni és a kézi vágó karral amilyen hosszúra szeretnénk, egy mozdulattal le vágjuk.
Facebook csoportom neve: Kézi mechanikus tésztagépek, tartozékok – házi tészták – adás,vétel – fórum. A csoportban nagyon sok oktató videó és tészta receptek megtalálhatóak, folyamatosan frissítve van a csoport az új maticákról is kerülnek fel videók.