Expressz Magyar Tésztagép

                                      Tésztagép használati utasítása-tésztagép kisokos

Kérlek olvasd el figyelmesen !! Tésztagép tartozékai: Szeretném itt felsorolni egyesével: Cérna metélt (1) .0.7 mm – (2).cérna metélt – 1 mm, – (3).spagetti -3 rom különböző méretben 3-4-5 mm -(4).kiskocka ,12 lukú 0.8 mm-(5). kicsi fodros metélt 0.8mm.(6)-széles fodros metélt .0.8mm .(7) hagyományos széles metélt 0.8mm. (9).sárga réz szarvacska vékony .(10) makaróni vékony. (11). tarhonya .2mm – 3- 4 mm .(12).nagy szívecske forma papír vékony méretű.(13)) .margaréta virág forma ,szintén papír vékony . (14).csipetke 3- rom különböző méretű .-( 15).csőtészta 3 rom különböző méretű. (16) .pillangó forma . A különleges matricákat a gyerekek miatt találtam ki mert rájuk is kel gondolni . A különleges tészta formákat , lepke- csillag- szívecskére gondolok , de lesz majd falevél , és mozdony tészta is ami hamarosan kész is lesz jelenleg tesztelés alatt vannak . Egyedileg készített formákat is megtervezem és legyártom ,bár milyen típusú tésztagéphez. Más gyártó ezt nem készíti ,mert csak ehhez a géphez jók. Az ,,Expressz tésztagép “csak kizárólag az általam legyártott alkatrészekkel tartalmaz korlátlan garanciát! A tésztagéphez kapható matrica formák tesztelve is vannak hiszen a behordó csiga tolása ,a fogaskerék száma, és a dupla és szimpla késekhez van szinkronizálva . Tehát a adapterek luk száma , metszete ,a tészta metszése ,csak az általam legyártott géphez jók ! Az adaptereit készítem Polioximetilén ,rövidítve (POM) tulajdonságai :hőre lágyuló műanyag , amelynek kicsi a súrlódási együtthatója és nagyon jók a kopási jellemzői . Méret pontossága kiváló. Készíthetők belőle csúszó csapágyak – vezető görgők fogaskerekek , és más forgácsolható alkatrészek is. nagyon jó a vegyszer állóságnak és nagyon sok oldalúan használt iparban is. 50- illetve 120 •C fokig ellenálló. Továbbá készítem a matricákat – sárga rézből – bronzból -és rozsda mentes fém lapokból is . Szeretném megjegyezni hogy a tésztagép vázát kizárólag csak rozsda mentes fémből készítem ,mert nem melegszik be mint a műanyagból készült tésztagépek ! A tészta a házban súrlódik, a súrlódás során hő keletkezik, és be melegedik a tészta és ragadni fog . A tészta a melegedéstől be lágyul! A műanyagból készült gépeknek ez a hátránya ! A műanyag  elektromos tésztagépeket  akinek van ,csak szakaszosan használják , mert a túlzott folyamatos használat során túlmelegszik a gép ezért be melegszik ,és ragadni fog a tésztájuk ,ezt a gyártók külön nem jelzik . Az általam készített gépnél ez a hiba nincs jelen mert ezt ki küszöböltem. A hőt a fém elvezeti ,az ipari gépeknél vízhűtéses megoldást alkalmaznak. A behordó csigája az szintén (POM )anyagból készült, azért hogy kisseb legyen a súrlódás a behordó csiga ,és a fém ház között . A behordó csiga tövén van egy speciális sikló csapágy , ami a csiga kopását megakadályozza . A behúzó csigát CNC eszterga gépen készítem ami 100/ -ad pontosságú. A fogas kerekeket szoktam sárga rézből ,vagy (POM )anyagból is készíteni . A (POM )anyagúval egyszerűbb dolgozni , viszont a sárga réz bizalom gerjesztőbb, de nem jobb !! Ezt vegyék figyelembe! A tésztagépemet jelenleg a 2- ik generációs (MARGARÉTA)virág formájúra terveztem . A hamisítás végett minden 2- ik évben másik virág firmára tervezem át a gépet .A gép hátulján van egy sárgaréz lapka 31 mm kör sugarú , amin szerepel 3-rom darab logó ,van egy kis címer -a nevem monogramja -és egy pici margaréta virág forma . Ezt az új típusú 2- ik generációs gépemen ,mindegyiken rajta van ez a kis réz lapka . Egyébként szabadalmi oltalom alatt ál! Nagyon sokan próbálnak utánozni ,főleg a matricáim forma világára értendő ami nem a megszokott tészta formákra vonatkoznak ,hanem általam kitalált egyedi formákra .A hon lapomon nagy részét meg lehet találni . Viszont nagyon sokat még fel sem töltöttem kb 50 fajta új adapterek- matricáim vannak jelenleg! Továbbá készítek sárgarézből is adaptereket, amiket külön is meg lehet vásárolni . Azokat nem lehet lézerrel vágni házilag . Ezért ezt egy speciális géppel gyártom le ami 100- ad pontossággal vág ,és nem hagy semmilyen barázdát maga után . Az ipari tészta gépek matricái is ugyan így készülnek .Szeretném külön meg említeni ,hogy minden bordázott adapterek sokkal szebben formáznak sárga réz adapterekből mint a POM anyagú . Vannak olyan formák amik nem fogazottak , annál teljesen mindegy hogy POM- vagy sárgaréz . Ahol sok a metszés pont a fogazott formákra gondolok, vagy hegyes végűekre, a formák azért szebbek ,mert a fém bele tud metszeni a formába, vág mint egy fém kés idéző jelbe rakva . A (POM )anyagnak tompább a metszése , ezért a barázda sem olyan szép mint a sárgaréz ,de különösebben nem zavaró. Ezt úgy lehetne értelmezni megérteni, hogy nem mindegy hogy egy fém , vagy műanyag késsel vágunk el valamit . Ahogy előzőekben megírtam a (POM )anyag nagyon jó , IPARI műanyag ,élelmiszer iparban is használt ,amit könnyű tisztán tartani ,és nem is törik el ! A műanyag gépeknél általában a nagy nyomástól inkább a szorító gyűrű ,vagy egyéb műanyag alkatrészek mennek tönkre a nagy nyomástól . Tésztagép használata: A tésztához szokásos módon 1 kg liszthez , 9-10 tojást adagoljunk de lehetőleg rétes lisztet használjunk mert nagyobb a sikér tartalma és nem barnul be ,vagy esetleg felesbe is lehet készíteni rétes – és finom lisztel . Magába a finom liszt nem igazán jó ,a házi gyúrt tésztához ezt vegyék figyelembe mert fontos!! Ha valaki liszt érzékeny, a tésztagépemmel könnyedén tud glutén mentes lisztel is készíteni tésztát, én rizs lisztel próbáltam . A honlapomon videó bemutató is van róla. A szokásos házi tésztánál normál méretűeknél 9-10 darab tojás szükséges . Ha kisebbek a tojások ,lehet 12-14 darab is ,ha jérce tojásról van szó .Készítenek sokan fürj tojásból is ami nagyon egészséges ,abból általában 40-45 darab között kel bele rakni 1 kg- liszthez .A tésztát egyenletesen keverjük össze túró állagúra ,úgy hogy amennyit a tojás fel vesz . Törekedjünk arra , hogy keménysége gyurma rugalmas állagú legyen , képlékeny. Kemény tésztával nem lehet tésztát készíteni ,erre különösen figyeljenek oda!!! . Gyúrjuk össze a tésztát lehetőleg egyszerre csak fél kg- ot ,és pihentessük meg úgy ,hogy a fél kiló tésztát 3- rom gombócra porciózzuk el ,és utána  pihentessük meg a tésztát kb 20-25 percnyi időre. A hőmérséklet normál szobai legyen , 22-23 fok . A tészta készítése előtt ne terítsünk ki nedves ruhát a helyiségbe ,és ne gőzöltessünk előtte ,mert a víz pára rá csapódik a tésztára ,ezért az ragadni fog ! A tészta akkor jó ha gyurma -képlékeny állagú marad ,és ha ketté hajtjuk mint a buktát ,nem ragad egymásba az össze nyomásnál. Tapintása legyen selymes finom tapintású , és képlékeny! Továbbiakban , ha neki állunk a tészta készítésnek ,készítsünk ki már előre a tésztagéptől közeli távolságra, (20 )kisebb gombócokat kb fél szilva nagyságúakat ,és csak a hüvelyk újunkkal adagoljuk úgy hogy a 4 ujjunk a tölcsérre fonódjon, és a hüvelyk újunkkal -V-alakban irányítsuk a tésztát jobbra, és balra ,de ne merőlegesen hanem a csiga oldalához préseljük kb 30 fokos szögben .A behordó csiga nem tudja az újunkat be húzni mert a fém hengert teljesen ki tölti. Tehát a hüvelyk új ,és a 4 ujjunk, mindig szembe találkozzon a négy ujjunk fixen legyen a gép testen a tölcséren. A hüvelyk új az mozog állandóan , az ujjunknak fel kel venni a csiga mozgását , így nagyon könnyedén húzza be a tésztát a behordó csiga . Szerezzünk be 2 darab fa villát ha hosszabb tésztát akarunk készíteni. A kész tésztát fészek alakzatban rendezzük el vagy abroszon ,vagy nyújtó deszkán.  Későbbiekben a honlapomon a leg újabb  tészta formákat is feltöltöm videó bemutatóval.   A tésztagép Teljesítménye 30 perc alatt 1 kg tésztát lehet elkészíteni vele ,és rögtön szeleteli is a tésztát a kés amiből 2 darabot adok ,van egy 2- ágú, és van egy 1 karos kés is . Így a méreteket tetszőlegesen tudjuk méretre vágni. Ha a fogas kereket ami levehető, fordítva rakja fel ,úgy a tésztát végtelen hosszúra tudjuk ki engedni és a kézi vágó karral amilyen hosszúra szeretnénk ,egy mozdulattal le vágjuk.